Implantologie

Een implantaat is een titaniumschroefje dat onder het tandvlees, in het kaakbot wordt geplaatst. Het vervangt de tandwortel en daarop wordt een kroon geplaatst. Dit kroontje is het zichtbare witte deel van de tand in de mond. Wij plaatsen het implantaat en uw tandarts vervaardigt het kroontje.

Implantaten kunnen zowel gebruikt worden om 1 enkele tand te vervangen als voor herstel van een volledige of gedeeltelijke tandenboog. Wanneer er meerdere tanden moeten vervangen worden zullen de implantaten gebruikt worden om een brug te ondersteunen. Ook kunnen implantaten gebruikt worden voor het verkrijgen van meer houvast van uw huidige gebitsprothese.

Slechts een 2-tal procent van de geplaatste implantaten groeien niet vast en dienen (kostenloos) herplaatst te worden. Dit percentage stijgt lichtjes bij roken en bepaalde medische aandoeningen.

Er is geen maximumleeftijd. Zelfs bij 90-jarigen worden met succes implantaten geplaatst om terug het nodige kauwcomfort te bieden. Wel is er een minimumleeftijd (ca 21 jaar) omdat de kaak volledig volgroeid dient te zijn.

Het plaatsen van een implantaat gebeurt bijna steeds onder plaatselijke verdoving. De behandeling is uiteraard volledig pijnvrij en duurt maximaal 1 uur. Voor meer uitgebreide behandelingen of bij angst, kan algemene narcose overwogen worden.

Timing van de behandeling?

Ruw samengevat kan je stellen dat de behandeling uit vijf grote fases bestaat:

1

Doorverwijzing door de tandarts naar de kaakchirurg.

2

Intake gesprek bij de kaakchirurg met 3D scan en bespreking van de mogelijkheden.

3

Het plaatsen van ├ę├ęn of meerdere implantaten, met mogelijkheid tot het onmiddellijk plaatsen van ├ę├ęn of meer voorlopige tand(en) (bijv. All on 4 of AMSJI)

4

Genezingsperiode van minimum 3 maanden.

5

Vervaardigen en plaatsen van de definitieve tand(en) door de tandarts.

Hoe lang ondervind je hinder na het plaatsen van een implantaat?

Meestal hebben patie╠łnten weinig tot geen last na het plaatsen van 1 of meerdere implantaten. Er kan enkele dagen wat ongemak zijn met mogelijks lichte zwelling of blauwverkleuring. Mits pijnstillers kan u daags na de ingreep terug het werk hervatten.

U wenst meer informatie over een implantaatbehandeling of u werd hiervoor doorverwezen?

U dient een afspraak te maken in het ziekenhuis. Er zal dan een 3D scan gemaakt worden om te kijken of er voldoende kaakbot is om een implantaat te kunnen plaatsen en er wordt gekeken welke medicatie u eventueel neemt. U wordt uitgebreid gei╠łnformeerd over alle aspecten van de behandeling en ontvangt een gedetailleerde en vrijblijvende kostenraming.

Andere behandelingen

Onze locaties

In elk van deze drie praktijken streeft ons team steeds naar een optimale en pati├źntgerichte dienstverlening.

AZ Alma Eeklo

Ringlaan 15, 9900 Eeklo

09 310 04 32

Priv├ę praktijk Dr Couvreur

Brouwerijstraat 89, 9880 Aalter

09 310 04 32

Priv├ę praktijk MKA Meetjesland

Lostraat 38, 9880 Aalter

09 310 04 32